Blog kulinarny „Klapsa czy konferencja?”: zielone jest dobre!!!

Wpis

12. 02. 2010, Asia J.

zielone jest dobre!!!

Aura jak widać mało sprzyja aktywnościom, przynajmniej tym poza kanapą… Dookoła chłód i wilgoć, większość z nas czuje się zmęczona i zniechęcona, być może jednak możemy sobie jakoś pomóc….Pewna mądra Pani (lubię słuchać różnych mądrych pań, chociaż ich mądrość często wydaje się conajmniej kontrowersyjna) powiedziała mi, jak wesprzeć swój organizm troszeczkę w takich trudnych, pogodowych warunkach. Jedzmy zielone warzywa!!! Zielone warzywa (brokuły, fasolka szparagowa, brukselka, ogórki, kapusta, avocado, pory, cukinia, szpinak itd) mają w sobie energię „drzewa”, ktora sprawia, że w naszym ciele znacznie redukuje się ilość wilgoci odpowiedzialnej między innymi za nasze zmęczenie, ociężałość i odporność. Jest to oczywiście dużo bardziej skomplikowane i dla takiego laika jak ja nie zawsze zrozumiałe, ale dzięki zaufaniu do „różnych mądrych pań” wypróbowałam ten sposób i czuję się lepiej. Ta wiedza bynajmniej nie jest wymyślona przez te panie, ma ona swoje źródła w mądrości Wschodu – kuchnia pięciu przemian i takie tam. Postanowiłam, więc podzielić się tym prostym sposobem, zwłaszcza, że prognozy pogody na najbliższe dni nie brzmią zachęcająco…. Nie dajmy się więc zwieźć reklamie Actimela i ulegnijmy na próbę sprawdzonej od tysiącleci chińskiej propagandzie!

Brokuły na parze ze słodkim sosem winegret i prażonymi orzechami

1 brokuł (podzielony na średniej wielkości różyczki ugotowany na parze lub poprostu w osolonej wodzie na półtwardo)
garść prażonych na suchej patelni nerkowców albo płatków migdałowych, prażony sezam lub słonecznik też się świetnie
sprawdzi.

sos winegret:

1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
duża szczypta soli
2 łyżeczki octu balsamicznego

wszystkie składniki mieszamy dokładnie w miseczce, dodajemy 6-8 łyżek oliwy z oliwek albo oleju z pestek winogron,  znowu wszystko mieszamy , aż konsystencja sosu stanie się jednolita. Czekamy, aż brokuły wystygną, polewamy je sosem i posypujemy prażonymi nasionami. Z mojego doświadczenia wiem, że z dobrym sosem winegret każde gotowane warzywa stają się wyśmienite, nawet te które nie należą do naszych ulubionych.


Słowa–klucze:
, , , , ,

Komentarze

Twój komentarz

Praktyczna piękna unikalna torba nie tylko na zakupy

Książka „Klapsa czy konferencja?”

Klapsa czy konferencja?

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.

Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.

Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!

Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.

Pokaż fragment książki

Kontakt