Blog kulinarny „Klapsa czy konferencja?”: Kuchnia na lato – warsztat

Wpis

11. 06. 2010, Paulina

Kuchnia na lato – warsztat

Wczoraj poprowadziłyśmy z Asią J. ostatni w tym sezonie warsztat kulinarny w Alcha. Byłyśmy wyjątkowo we dwie co było bardzo dla mnie miłe, podzieliłyśmy więc naszych szanownych kursantów na dwie grupy i zabraliśmy się za gotowanie letnich przysmaków.  W niespełna 3 godziny przygotowaliśmy: zupę krem z zielonych szparagów, dwie sałaty z zaskakującymi dresingami – truflowym i truskawkowym, dwie warzywne tarty na orkiszowo – pszennym cieście i na deser – mascarpone z truskawkami z czekoladowym sosem. Było świetnie i przepysznie, dziekuję wszystkim za uroczy wieczór!!!

Oto dwa przepisy z wczorajszego warsztatu na zachętę!

Zupa krem ze szparagów
2 pęczki zielonych szparagów
1 litr wywaru z jarzyn lub dobrej jakośći bulionu z kostki (bio)
1łyżka masła
filiżanka słodkiej śmietanki 18%
2 żółtka
1 płaska łyżka mąki
sól
pieprz

Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki i delikatnie obskrobujemy.  Z jednego pęczka obcinamy łebki i odkładamy na bok. Pozostałe szparagi kroimy na dość drobne kawałki i gotujemy do miękkości w wywarze z jarzyn. Dodajemy łyżkę masła, które dobrze wydobywa szparagowy smak.
Główki szparagów gotujemy osobno, na półtwardo w małej ilości lekko osolonej wody, lub na parze. Możemy też udusić je na maśle –  w ten sposób najpełniej zachowamy ich aromat.
Szparagi ugotowane w wywarze miksujemy na gładki krem. Jeżeli chcemy żeby zupa była bardzo elegancka możemy przetrzeć ją przez sitko.
Podgrzewamy.  Mieszamy śmietankę z żółtkami i mąką i dodajemy do zmiksowanej zupy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy ugotowane główki szparagów i podajemy.

Mascarpone z truskawkami i czekoladowym sosem.
½ kg truskawek
1 opakowanie serka mascarpone (250 gr)
3-4 łyżki cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

odrobina mleka
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Miksujemy je z cukrem, następnie mieszamy łyżką z mascarpone. Możemy pomóc sobie mikserem, ale uważajmy, żeby konsystencja nie stała się zbyt rzadka.
Nakładamy do miseczek lub pucharków, wstawiamy na godzinę do lodówki.
W małym garnuszku rozpuszczamy pokruszoną czekolade z paroma łyżkami mleka.
Gorącym sosem polewamy nasz deser i od razu podajemy.

Słowa–klucze:
, , , , ,

Komentarze

Twój komentarz

Praktyczna piękna unikalna torba nie tylko na zakupy

Książka „Klapsa czy konferencja?”

Klapsa czy konferencja?

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.

Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.

Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!

Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.

Pokaż fragment książki

Kontakt