Wpis
- 01. 08. 2010, Paulina
-
Niedzielna awanturka na Chłodnej.
Lato w mieście a w nim…Nasza ulubiona klubokawiarnia Chłodna 25 wystartowała z niedzielnymi śniadaniami! Uwielbiam ten zwyczaj w Berlinie, pół niedzieli spędzanej z przyjaciólmi na piciu kawy i zajadaniu różnych śniadaniowych smakołyków, w jakimś miłym lokalu, wspominając szaleństwa poprzedniej nocy.
Spotkałam się więc dziś z Asią J. na Chłodnej, i było świetnie, była pyszna pasta jajeczna, moja ukochana awanturka z wędzonej ryby, sery, paróweczki, koktajle, owoce i cieplutkie gofry. Czego dusza zapragnie i do syta. Jak zwykle pyszna kawa i świetne towarzystwo. Czego można chcieć więcej od życia w niedzielny poranek?Awanturka jajeczna
Awanturka to taka pikantna pasta, której bazą smakową jest wędzona ryba – makrela lub sardynki. Jako wypełniacz możemy użyć jajek
na twardo, białego sera lub bryndzy.3 jajka
1 wędzona makrela średniej wielkości ( ok. 25 dag)
1 pęczek szczypiorku
1 łyżeczka musztardy
odrobina oliwy lub śmietany
sól
świeżo mielony pieprz
Jajka gotujemy na twardo (około 8-10 minut). Studzimy je, obieramy i bardzo drobno kroimy. Możemy zetrzeć na tarce. Makrelę pozbawiamy skóry, dokładnie wszystkich ości i rozdrabniamy widelcem. Łączymy z jajkami, łyżeczką musztardy, solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Rozgniatamy widelcem na masę, możemy ewentualnie zmiksować. Jeśli pasta jest za sucha, dodajemy trochę oliwy lub śmietany.
Siekamy drobno szczypiorek i wszystko razem mieszamy. Podajemy ze świeżą bułeczką:)- Słowa–klucze:
- Awanturka jajeczna, chłodna 25, jajko na twardo, makrela, polecamy, przepis, śniadanie
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
Asia J. napisał(a) 01. 08. 2010 o 22:33:
Paula napisał(a) 02. 08. 2010 o 11:24:
asieja napisał(a) 02. 08. 2010 o 20:36: