Wpis
- 22. 07. 2011, Asia J.
-
Placki z dyni z sosem ze świeżych pomidorów
Poszłam ostatnio na targ szukać inspiracji, o tej porze roku jest tam cudownie nawet jeśli dzień nie jest targowy….śliwki, morele, pomidory, pomidorki, brokuły. Wszystko rośnie i owocuje bez wytchnienia, więc handel również kwitnie! Tym razem wyjątkowe wrażenie zrobiły na mnie pomidory malinowe, ogromne, w kształcie papryki, mięsiste poprostu bardzo piękne i apetyczne. Kupilam też kawałek dyni, której nigdy nie potrafię odmówić, kilka małych cukinii, cebulę no i jajka. Zabrałam towarzystwo do domu, gdzie się okazalo, że zestaw zakupionych elementów jest dość abstrakcyjny. Hm, zabrało mi to chwilę i w końcu zaowocowało plackami z cudownym sosem pomidorowym.
Placki z dyni
dla 4 osób
kawałek dyni o szerokosci 15 cm (około 1/2 kg)
1 mała, młoda cukinia
1 średnia cebula
2-3 jajka
1 szklanka mąki (ja użyłam gryczanej, żeby nadać plackom bardziej wytrawny smak)
1/2 łyżeczki soli
mielony czarny pieprz do smaku
olej do smażeniaDynię obieramy ze skóry, wycinamy miąższ z pestkami, myjemy i ścieramy na trace z grubymi oczkami. Cukinię myjemy i jeśli jest młoda ścieramy ją ze skórką. Obraną cebulę też ścieramy na tarce.
Do tej masy dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy mąkę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Placki są gotowe do smażenia. Trzeba pamiętać, że cukinia ma w sobie dużo wody i żeby dodać ją do masy tuż przed smażeniem.
w ten sposób unikniemy tego, że nasza plackowa masa będzie za rzadka. Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni smażymy plackiSos pomidorowy
4 duże mięsiste pomidory
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru (polecam brzozowy)
sól do smaku
świeża bazylia
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, dusimy ją kilka minut na rozgrzanej oliwie, aż stanie się szklista. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę pomidory. Możemy je wcześniej sparzyć i pozbawić skóry. Ja dusiłam moje ze skóra i wyjęłam ją później. Gdy pomidory zaczną zmieniać konsystencję dodajemy rozgnieciony czosnek, cukier i sól. Sos dusimy pod przykryciem tak długo, aż pomidory się rozpadną. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowanie na ostatnie 10 minut zdejmujemy przykrywkę, żeby sos odparował i zgęstniał, wyciągamy skórki od pomidora. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub cukrem i mieszamy. Dodajemy świeżą posiekaną bazylię i podajemy do gorących placków.
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
Wiesia napisał(a) 29. 09. 2013 o 7:12:
Asia J. napisał(a) 30. 09. 2013 o 9:36: