Wpis
- 05. 10. 2011, Paulina
-
Pieczone warzywa z pomidorową salsą
Zrobiłam to danie ostatnio juz chyba ze trzy razy i cały czas nie udalo mi sie gotowej potrawy sfotografowac. Robi sie ciemno zbyt wcześnie, a potem wszystko znika tak szybko… Trudno, musicie sobie ją wyobrazić, jak wygląda po zrobieniu a najlepiej zrobić. To jest pyszne – zreszta popatrzcie na te jędrne bakłażanki, malutkie cukinie i czerwone papryki. Do tego świeża kolendra, mięta, pomidor, nuta słodka, ostra i kwaśna. Po prostu musicie to zrobić, póki jeszcze są na straganach te wszystkie wspaniałości. Zaraz wszystko zniknie i wtedy będziecie żałować ;)(porcja dla ok. 3-4 osób)
4 czerwone papryki
2 średnie bakłazany
3-4 niewielkie cukinie
Salsa
4-5 pomidorów (najlepiej mięsistych, podłużnych)
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeża kolendra
świeża mięta
ostra papryka ( suszona lub świeża – celowo nie podaje ilości, to naprawdę zależy od gustu)
1/2 szklanki oliwy
2 łyżki octu balsamico
1 łyżka brązowego cukru
sólPaprykę przygotowujemy według przepisu jak tutaj. Najlepiej ją upiec na początku, wtedy w czasie kiedy stygnie, w rozgrzanym piekarniku szybciutko pieczemy bakłażany i cukinie. Bakłażany kroimy w grubą kostkę, skrapiamy oliwą, układamy na blasze. Cukinie kroimy w szerokie, długie kawałki. Tez układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Przydaje się tutaj oliwa w takiej buteleczce ze sprayem. Ani cukini ani bakłażana nie ma potrzeby obierać ze skórki. Warto natomiast trochę posolić. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pieczemy. Bakłażan może sie piec troche dłużej niż cukinia więc musimy być czujni.
Teraz przygotowujemy salse. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sitku zimną wodą, żeby straciła trochę ostrości. Pomidory kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą i odsączamy z soku na durszlaku. Czosnek drobno kroimy, jeśli mamy świeże chilli to też, rozgniatamy, mieszamy z pozostałą oliwą, balsamico, solą cukrem i ostrą papryką. Mieszamy wszystko z pomidorami i cebulą. Miętę i kolendre drobno kroimy i dodajemy – powstała w ten sposób aromatyczna salsa. Sprawdzamy czy jest wystarczająco słona i ostra.
W dużej misce mieszamy przestudzone bakłażany i cukinię. Upieczoną i obraną ze skórki paprykę kroimy, niezbyt małe kawałki, dodajemy. Wszystko mieszamy z pomidorową salsą. Wstawiamy na trochę do lodówki.
Świetnie smakuje z bagietką i białym winem, doskonałe na pożegnanie lata.
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
mnemonique napisał(a) 06. 10. 2011 o 7:12:
Guzmar napisał(a) 19. 10. 2012 o 15:34:
Asia J. napisał(a) 20. 10. 2012 o 17:18: