Blog kulinarny „Klapsa czy konferencja?”: Późnojesienna jaglana z pieczoną dynią

Wpis

17. 11. 2011, Asia J.

Późnojesienna jaglana z pieczoną dynią


Cudowne, ciepłe aromaty, złote kolory, idealny zestaw na dziś i na wczoraj. Składniki dostepne całą zimę. Siedzę i znowu studiuję Plenty, szukam warzyw, widoku których nie będę mogła zapomnieć. Potrzebuję inspiracji do ugotowania obiadu dla 4 osób. Mam dynie piżmową od Pana Ziółko, szukam dla niej towarzystwa….

Kasza jaglana z pieczonymi warzywami

  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie korzenie pasternaku
  • 8 szalotek lub 2 cebule
  • 2 laski cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 3 liście laurowe
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 30 dkg dyni najlepiej piżmowej
  • 6 suszonych moreli
  • 200g cieciorki – 1 puszka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • szczypta szafranu
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki strtej skórki z cytryny
  • sól
  • pęczek świeżej kolendry

Warzywa myjemy, obieramy. Marchewkę, pasternak i dynię kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Szalotki zostawiamy w całości. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Marchewki, pasternak i szalotki wkładamy do żaroodpornego naczynia, dokładamy anyż, cynamon, liście laurowe, polewamy 4 łyżkami oliwy, solimy, dodajemy resztę przypraw i dobrze mieszamy. wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Dodajemy pokrojoną dynię, mieszamy i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy przez następne 35 minut. Suszone morele kroimy w cienkie paseczki i razem z cieciorką dodajemy do warzyw, wlewamy 1 szklankę wody i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż wszystko będzie gorące. Około 20 minut przed tym zanim warzywa będą gotowe gotujemy kaszę jaglaną w proporcjach dwie części wody 1 część kaszy. Najpierw kaszę prażymy w suchym garnku, gdy zacznie pachnieć płuczemy ją  i zalewamy zimną wodą w odpowiednich proporcjach, dodajemy 1 łyżkę oliwy i szcyptę szafranu i gotujemy na sypko.Solimy pod koniec gotowania.  Prażenie dodaje kaszy energii, sprawia że się nie skleja,  niweluje jej specyficzny posmak, ktory dla wielu z nas jest nie do przyjęcia i  często sprawia, że calkowicie z niej rezygnujemy. Do ugotowanej kaszy dodajemy masło, mieszamy i odstawiamy na chwilę pod przykryciem.

Do upieczonych warzyw dodajemy stratą skórkę z cytryny, mieszamy . Podajemy nakładając warzywa na ugotowaną kaszę, posypujemy obficie posiekaną kolendrą. To było pyszne!!!

Słowa–klucze:
, , , ,

Komentarze

Twój komentarz

Praktyczna piękna unikalna torba nie tylko na zakupy

Książka „Klapsa czy konferencja?”

Klapsa czy konferencja?

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.

Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.

Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!

Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.

Pokaż fragment książki

Kontakt