Wpis
- 20. 01. 2012, Asia J.
-
Czerwona kapusta z jabłkami
Ostatnio mam ochotę na wszystko co czerwone,pociągają mnie buraki i czerwona kapusta no i oczywiście czerwone wino. Taka kapusta budziła we mnie sprzeczne emocje, piękna z wyglądu i często dziwna w smaku, przyprawiana octem i innymi dziwnymi przyprawami, zimna…brrrrr. Mimo to często o niej myśle, właściwie to za każdym razem jak widzę samotne fioletowe głowy, leżące w koncie warzywniaka. Pewnego razu się odważyłam i kupiłam sobie jedną do domu. Nie lubię zimnych, fioletowych sałatek, więc postanowiłam przyrządzić ją na gorąco z kwaśnymi jabłkami i czerwoną cebulą.
Duszona czerwona kapusta
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 2 średnie czerwone cebule (mogą być też zwykłe)
- 2-3 kwaśne jabłka
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- olej
- sól
W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, a gdy się rozgrzeje wrzucamy kminek. Podsmażamy chwilę, żeby uwolnił się kminkowy aromat. Cebulę kroimy na półplasterki i dorzucamy do garnka. Dusimy, aż stanie się szklista. Kapustę siekamy na cienkie paseczki i dodajemy do podduszonej cebuli, solimy, mieszamy, przykrywamy i dusimy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do duszącej się kapusty. Mieszamy wszystko, dolewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy i dalej dusimy. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy kapusta jest wystarczająco słona. W razie potrzeby dosalamy. Kapustę dusimy , aż będzie miękka, a jabłka całkiem się rozpadną. To trwa około 30-40 minut. Czerwona kapusta ma mniej soku niż biała, więc w trakcie gotowanie może wymagać dolania więcej wody niż wymienione wyżej pół szklanki. Pod koniec duszenia dodajemy 2 łyżki masła, mieszamy i podajemy, na gorąco!
- Słowa–klucze:
- czerwona kapusta, przepis
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
malgwes napisał(a) 20. 01. 2012 o 23:47:
Asia J. napisał(a) 21. 01. 2012 o 14:28:
Natalia napisał(a) 15. 02. 2012 o 18:07:
Maja napisał(a) 02. 03. 2012 o 9:47:
Asia J. napisał(a) 02. 03. 2012 o 15:16:
Majka napisał(a) 03. 03. 2012 o 18:19: