Wpis
- 08. 05. 2012, Asia J.
-
Dandelion, mniszek czyli salatka z mlecza
Była majówka, było gorąco, wiosna na moment zamieniła się w upalne lato. W oka mgnieniu wszystko się zazieleniło i zakwitło, a conieco nawet przekwitło. Miałam przyjemność spędzać ten czas w świetnym towarzystwie,w plenerze, nad Wisłą, daleko od szosy. Była z nami pewna stara czarownica i się zaczęło. Ponieważ byl straszny upał, jedynym do przyjęcia pomysłem na posiłek była sałata. Czarownica poszła na spacer i przyniosła naręcze młodych listków mniszka lekarskiego czyli inaczej mówiąc mlecza, postanowiliśmy zaeksperymentować też z kwiatami. Kwiaty w całości trudno jest niektórym przełknąć, więc polecam jedynie ozdobienie sałaty ( jeśli wogóle) przy użyciu samych płatków, wrzuconych przed podaniem. Mlecz jest rośliną jadalną w całości, no może oprócz dmuchawca no i na łodyżkę z białym mleczkiem osobiście też bym się nie zdecydowała. Chińczycy bardzo sobie chwalą jego właściwości poprawiające trawienie, sproszkowanego korzenia używają do wspomagania odchudzania. Sałata z liści młodego mlecza ma lekko gorzkawy smak, można ją łączyć z sałatą o bardziej neutralnym smaku, świetnie smakuje ze słodkimi owocami np. dojrzałym mango lub brzoskwinią, dobrze jej robią rodzynki i słodki winegret. Można go jeść całe lato, byleby oddychał czystym powietrzem.
Salata z liści mlecza z rodzynkami i słodkim winegretem
- 3-4 garście młodych listków mlecza
- świeży ogórek
- 1/3 filiżanki rodzynek
- 1 dojrzałe mango lub brzoskwinia (mogą być inne slodkie, soczyste owoce)
- prażone orzechy włoskie do posypania (opcjonalnie)
- prażony sezam (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 filiżanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny
Mlecz powinniśmy zbierać w miejscu odległym od miejskich zanieczyszczeń. Młode listki, te które rosną bliżej środka rośliny dokladnie myjemy i w razie potrzeby kroimy na pół. Mango obieramy i kroimy w paseczki. Ogórka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Rodzynki namaczamy wcześniej, żeby były miekkie, następnie płuczemy i odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy i przygotowujemy winegret. Do malej miseczki wlewamy miód, ocet, dodajemy sół i mieszamy. Gdy składniki się połączą dolewamy oliwę jednocześnie mieszając sos widelcem, co pomoże nam uzyskać jego gęstą konsystencję. Probujemy sos powinien być wyrażnie słodki i lekko kwaskowaty, jeśli taki nie jest dodajemy więcej brakującego smaku. Sałatę doprawiamy sosem, mieszamy i opcjonalnie posypujemy płatkami mlecza, prażonymi orzechami i prażonym sezamem.
- Słowa–klucze:
- dandelion, mlecz, mniszek lekarski, przepis
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
pau napisał(a) 08. 05. 2012 o 14:03:
Majka napisał(a) 08. 05. 2012 o 16:43:
Asia J. napisał(a) 09. 05. 2012 o 20:34: