Blog kulinarny „Klapsa czy konferencja?”: Dandelion, mniszek czyli salatka z mlecza

Wpis

08. 05. 2012, Asia J.

Dandelion, mniszek czyli salatka z mlecza

 

Była majówka, było gorąco, wiosna na moment zamieniła się w upalne lato. W oka mgnieniu wszystko się zazieleniło i zakwitło, a conieco nawet przekwitło. Miałam przyjemność spędzać ten czas w świetnym towarzystwie,w plenerze, nad Wisłą, daleko od szosy. Była z nami pewna stara czarownica i się zaczęło. Ponieważ byl straszny upał, jedynym do przyjęcia pomysłem na posiłek była sałata. Czarownica poszła na spacer i przyniosła naręcze młodych listków mniszka lekarskiego czyli inaczej mówiąc mlecza, postanowiliśmy zaeksperymentować też z kwiatami. Kwiaty w całości trudno jest niektórym przełknąć, więc polecam  jedynie ozdobienie sałaty ( jeśli wogóle) przy użyciu samych płatków, wrzuconych przed podaniem. Mlecz jest rośliną jadalną w całości, no może oprócz dmuchawca no i na łodyżkę z białym mleczkiem osobiście też bym się nie zdecydowała.  Chińczycy bardzo sobie chwalą jego właściwości poprawiające trawienie, sproszkowanego korzenia używają do wspomagania odchudzania. Sałata z liści młodego mlecza ma lekko gorzkawy smak, można ją łączyć z sałatą o bardziej neutralnym smaku, świetnie smakuje ze słodkimi owocami np. dojrzałym mango lub brzoskwinią, dobrze jej robią rodzynki i słodki winegret. Można go jeść całe lato, byleby oddychał czystym powietrzem.

Salata z liści mlecza z rodzynkami i słodkim winegretem

  • 3-4 garście młodych listków mlecza
  • świeży ogórek
  • 1/3 filiżanki rodzynek
  • 1 dojrzałe mango lub brzoskwinia (mogą być inne slodkie, soczyste owoce)
  • prażone orzechy włoskie do posypania (opcjonalnie)
  • prażony sezam (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 filiżanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny

 

Mlecz powinniśmy zbierać w miejscu odległym od miejskich zanieczyszczeń. Młode listki, te które rosną bliżej środka rośliny dokladnie myjemy i w razie potrzeby kroimy na pół. Mango obieramy i kroimy w paseczki. Ogórka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Rodzynki namaczamy wcześniej, żeby były miekkie, następnie płuczemy i odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy i przygotowujemy winegret. Do malej miseczki wlewamy miód, ocet, dodajemy sół i mieszamy. Gdy składniki się połączą dolewamy oliwę jednocześnie mieszając sos widelcem, co pomoże nam uzyskać jego gęstą konsystencję. Probujemy sos powinien być wyrażnie słodki i lekko kwaskowaty, jeśli taki nie jest dodajemy więcej brakującego smaku. Sałatę doprawiamy sosem, mieszamy i opcjonalnie posypujemy płatkami mlecza, prażonymi orzechami i prażonym sezamem.

Słowa–klucze:
, , ,

Komentarze

Twój komentarz

Praktyczna piękna unikalna torba nie tylko na zakupy

Książka „Klapsa czy konferencja?”

Klapsa czy konferencja?

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.

Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.

Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!

Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.

Pokaż fragment książki

Kontakt