Wpis
- 27. 11. 2012, Paulina
-
Sernik dyniowy czyli pumpkin cheesecake
Jeśli chodzi o nazwy potraw to czasem różni znajomi puryści językowi odsądzaja mnie od czci i wiary. Cóż, nie jestem wielką zwolenniczką kurczowego tłumaczenia wszystkiego na język ojczysty, bo i po co. Czasem się nie da. Czasem brzmi głupio. Czasem mniej apetycznie. Tak jak sernik dyniowy. Szczerze mowiąc, nazwa średnia. Taka jakaś mało zachęcająca. Niezgrabna. Co innego Pumpkin Cheesecake! W tej nazwie jest sam sex. Kojarzy się ze Świętem Dziękczynienia, z małym drewnianym domkiem w lesie, płonącym kominkiem i przystojniakiem we flanelowej koszuli. Nie wiem jak Wy, ale ja w to wchodzę bez zastanowienia.
A pozatym ten sernik jest naprawdę przepyszny – korzenny, kremowy, ma ładny kolor. Polecam póki dynie jeszcze w obfitości. Miałam akurat ponad kilogramowy kawałek dyni w lodówce, to jest chyba odmiana Muscade de Provence, z ciemnozieloną skórą i mocno pomarańczowym, słodkim miąższem. Dobra by była też do tego mała dynia Hokkaido, w sumie każda która nie jest blada i wodnista po upieczeniu.
Do sernika będziemy potrzebować około 1 szklanki dyniowego puree. Żeby je uzyskać musimy 1-1,5 kg dyni obrać, pozbawić pestek, pokroić i upiec. Pieczemy około godziny w 200*, najlepiej bez przykrycia. Potem odsączamy nadmiar wilgoci na sitku i miksujemy lub przecieramy przez sitko.
Reszta składników – na tortownicę 24 cm
450 gramów pełnotłustego śmietankowego serka
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki naturalnej esencji waniliowejspód
100 gramów ciasteczek Petit Beurre
mały kawałek świeżego imbiru
2 łyżki cukru
4 łyżki roztopionego masłapolewa
200 ml śmietany kwaśnej 22% tłuszczu
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki naturalnej esencji waniliowejNajpierw przygotowujemy spód. Kruszymy ciastka, miksujemy z cukrem i imbirem, dodajemy roztopione masło. Wygniatamy tą masą spód tortownicy.
Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180*. Wymujemy, studzimy.
Trzepaczką ubijamy serek żeby był spulchniony, dodajemy cukier, sól, ubijamy dalej, dodajemy jajko po jednym, po każdym dodanym składniku wszystko ślicznie ubijamy. Dalej przyprawy i puree z dynii. Wylewamy na spód, wstawiamy do piekarnika. Na dół wstawiamy blaszkę z wodą żeby sernik nie wysychał. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180* stopni. Potem zmniejszamy do 160*, wylewamy na góre śmietanę wymieszaną z cukrem i wanilią i pieczemy dalej 15 minut. Sernik jest gotowy kiedy z zewnątrz delikatnie się podniesie a środek będzie się jeszcze trząsł. Studzimy chwilę przy otwarym piekarniku. I teraz ważna rzecz – natychmiast po upieczeniu ostrym nożem odkrawamy sernik od boków tortownicy – dzieki temu nie popęka w miarę stygnięcia! Jakie to proste i logiczne! Życie bywa wspaniałe!!
Sernik najlepiej wstawić na noc do lodówki i pałaszować następnego dnia.- Słowa–klucze:
- dynia, przepis, pumpkin cheescake, sernik
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
malgwes napisał(a) 27. 11. 2012 o 18:28:
Asia J. napisał(a) 28. 11. 2012 o 14:42: