Wpis
- 18. 09. 2013, Asia J.
-
Pieczona dynia hokaido z młodą, białą fasolką
Być może złota, polska jesień już za nami, chociaż nigdy nic nie wiadomo, za to jesienna obfitość jawi się w całej swojej pełni. Różne gatunki dyni, papryka, pomidory, fasole oczywiście gruszki, jabłka, śliwki wszystko w zasięgu ręki – na targach, w sklepach i prawie na każdym rogu ulicy. Raj dla wszelkikiej maści kucharzy no i raj dla tych co lubią jeść, zwłaszcza sezonowo. Niestety albo stety nie można najeść się na zapas, można za to skorzystać z jesiennych zasobów i jeść to co w tym momencie jest najlepsze, najświeższe, najbardziej wartościowe. Można też podjąć wyzwanie i troszkę oszukać pory roku robiąc przetwory, zamykając w słoikach nasze ukochane smaki i aromaty. Osobiście polecam kiszone marchewki i buraki no i pomidory, bo takich jak teraz nie będzie cały rok, a te z puszki nie mają z nimi nic wspólnego!Staram się więc jak mogę. Kocham dynię hokaido postanowiłam więc zrobić jakieś danie, które na niej bazuje, do tego świeża fasolka, rozmaryn i gotowe, pyszne, ładne i zbilansowane danie. Bardzo dobre na ciepło ale i na zimno jako sałatka.Pieczona dynia hokaido ze świeżą, białą fasolką1 dynia hokaido ok 1 kg – można ją zastąpić inną dynią
2/3 szklanki świeżej, białej fasolki – można ją zastąpić suchą fasolką, trzeba ją tylko wcześniej namoczyć, najlepiej na noc
gałązka świeżego rozmarynu
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego
2 łyżeczki mieszanki przypraw (imbir mielony, cynamon,curry, kumin, mielona kolendra, kurkuma, pieprz)garść orzeszków piniowych lub innych nasion np dyni lub słonecznika
sólSos:1 łyżka masła migdałowego można zastąpić masłem orzechowym2 lyżeczki oliwy z oliwek1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowegosól, świeżo mielony pieprzduża garść posiekanej, świeżej kolendryWypłucz fasolkę i zalej ją w garnku 3 szklankami wody, dodaj listki laurowe i gotuj, aż fasolka będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać. Czas gotowania zależy od tego czy używasz świeżej fasolki czy suszonej. Świeża fasolka gotuje się oczywiście krócej, suszona może nawet około godziny. Przed końcem gotowania dodaj do wody łyżeczkę soli i rozmaryn. Po ugotowaniu odcedź fasolkę, wyjmij listki laurowe i rozmary i trzymaj ją w cieple. W czasie gdy fasolka się gotuje pokrój dynię w grubą kostkę, jeśli używasz hokaido nie musisz jej obierać, musisz jednak usunąć pestki. Włóż pokrojoną dynię i posiekany czosnek do naczynia żaroodpornego, skrop obficie oliwą z oliwek i octem balsamicznym, posyp przyprawami, wymieszaj żeby przyprawy pokryły kawałki dyni. Piecz w nagrzanym do 220 st. piekarniku przez 30 min, dynia powinna być miękka i przyrumieniona. Na suchej patelni upraż orzeszki lub pestki.W miseczce przygotuj sos mieszając wszystkie składniki i doprawiając go solą i pieprzem, jeśli jest bardzo gęsty dodaj łyżkę lub dwie wody, wymieszaj. Do dużej miski włóż sos, dodaj fasolkę i dobrze wymieszaj, żeby fasolka pokryła się sosem, dodaj dynię i wymieszaj razem bardzo delikatnie. Spróbuj w razie czego dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną kolendrą i prażonymi pestkami lub orzeszkami.Można podać jako samodzielne danie obiadowe albo jako sałatkę ze świeżym chrypiącym chlebem.
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.