Wpis
- 03. 12. 2013, Asia J.
-
Zielone spaghetti z cukinii
Bylam niedawno w małym wegańskobezglutenowym barze i zjadłam tam coś, co mnie zachwyciło. Wiem, że jest teraz moda na jedzenie bezglutenowe i w dobrym tonie jest pogarda dla klasycznego pieczywa no i oczywiście makaronów. Sama padam ofiarą takich poglądów, ale w głębi duszy kocham mąkę w jej najlepszych formach takich jak pyszny, świeży chleb, drożdżowe ciasto czy właśnie makaron albo kopytka. A w tym barze nic z tych rzeczy w karcie nie było… Postanowiłam się otworzyć – zamówiłam makaron z cukinii z sosem pomidorowym. Z niecierpliwością czekałam na to egzotyczne dla mnie danie, dopytywałam się o rozmiary porcji i inne szczegóły dotyczące podania. W końcu pojawiło się gorące, zielone, delikatne – pyszne spaghetti z cukinii. było pyszne, jak najszybciej chciałam zobaczyć czy też umiem takie zrobić. Przewertowałam internet w celu zdobycia wiedzy technicznej, czyli jak to zrobic, żeby kluski były cienkie i długie, jakie narzędzia są mi do tego potrzebne itd. Pożyczyłam od Magdy szatkownicę tzw mandolinę , ciach, ciach i udało się. Polecam wszystkim, nie tylko tym co nie jedzą glutenu.
Zielone spaghetti z cukinii z zielonym pesto
2 cukinie średniej wielkości
Pesto:
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka bazylii
1 garść orzechów pinii lub włoskich lub nasion słonecznika
2 cm plaster owczej fety
8 łyżek oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek
sólCukinie umyj i zetrzyj wzdłuż na szatkownicy przystosowanej do robienia cienkich, długich pasków, na tarce z grubymi oczkami lub obieraczką do warzyw z rowkami do julien. Jeśli używasz tarki staraj się trzymać cukinię blisko oczek, przesuwając ją dłuższym bokiem po całej powierzchni trącej, tak aby uzyskać jak najdłuższe paski. W dużym garnku zagotuj wodę. W międzyczasie zrób pesto. Do blendera wrzuć pokrojone zioła, obrane ząbki czosnku, pokruszony ser, orzechy, dodaj oliwę i zmiksuj. jeśli sos wychodzi za suchy dodaj więcej oliwy. Spróbuj czy jest wystarczająco słone ( trzeba pamiętać, że feta jest słona), w razie czego dosól. Gdy woda się zagotuje wrzuć cukiniowy makaron i gotuj przez 5 minut, uważaj żeby się nie rozgotował. Odcedź spaghetti i podawaj z zielonym pesto. Taki makaron jest teżdoskonały z lekko ostrym, pomidorowym sosem.
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.