Blog kulinarny „Klapsa czy konferencja?”: Quinoa z pieczonym dorszem

Wpis

03. 03. 2014, Asia J.

Quinoa z pieczonym dorszem

zdjęcie 2

 

Kontunuując wątek Gluten Free proponuje wam pomysł na bardzo smaczną, pożywną i bezglutenową oczywiście przkąskę. To danie je st pyszne na zimno, więc możesz zabrać je ze sobą do pracy, zamiast kupować lunch od Pana Kanapki. Quinoa, która jest bazą tej sałatki jest specjalnym zjawiskiem kulinarnym , nie zawsze i nie wszystkim smakuje, często nie wiadomo jak ją przygotować. Żeby podnieść jej walory smakowe można ją ugotować w bulionie, albo wymieszać z innymi składnikami. Quinoa ma doskonałą konsystencję i idealnie nadaje się do łączenia w sałatki lub ciepłe dania jednogarnkowe, ma też zupełnie wyjątkowe wartości odżywcze – dużo bialka i minerałów. Od czasu do czasu można sobie nią urozmaicić nasze codzienne menu. To danie dzięki składnikom sosu i świeżej kolendrze, przeniesie nas na moment do ciepłej Azji i przypomni smak ostatniej, egzotycznej podróży, bezcenne w chłodny marcowy dzeń. Pyszne na zimno, bardzo dobre na ciepło. Smacznego.

Quinoa z pieczonym dorszem

1 średni filet z dorsza ok 25 dkg
1/2 szklanki quinoa (ja użyłam czerwonej)
1 średnia cukinia
1 pęczek kolendry
kawałek dyni makaronowej
olej rzepakowy do smażenia
1 ząbek czosnku

1 limonka lub cytryna
sos rybny
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki startego imbiru
1/2 strączka chili – dowolnie
pieprz, sól
Dorsza umyj, posól, popieprz i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Ten czas powinien wystarczyć do tego, żeby ryba się upiekła, a jednocześnie żeby nie wyschła. Rybę wyjmij z piekarnika, sprawdź czy się upiekła i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie gotuj quinoa w osolonej delikatnie wodzie w proporcjach 1:2 (quinoa:woda). Gdy wchłonie się cała woda i quinoa będzie miękka, też odstaw ją do wystygnięcia. Cukinie pokrój w małą kostkę i podduś ją na łyżce oleju z odrobiną soli i 1 startym ząbkiem czosnku. Cukinia powinna zostać półtwarda. Też odsta ją, żeby wystygła. Dynię obierz, pokrój w 1/2 cm plastry i griluj na suchej grilowej patelni, z każdej strony ok 5-7 minut, aż zrobią się atrakcyjne brązowe paski, a dynia stanie się miękka.
sos:
4-5 łyżek sosu rybnego
sos z 1 limonki lub cytryny
2 łyżeczki cukru trzcinowego
sok wyciśnięty z 2 łyżek startego imbiru
1/2 posiekanego bardzo drono strączka chili, bez pestek- dowolnie
Wszysktie składniki dobrze razem wymieszaj, tak żeby rozpuścił się cukier. Sos powinien mieć wyrazisty smak sosu rybnego, a jednocześnie być delikatnie ostry i słodko-kwaśny. W dużej misce wymieszaj quinoa, cukinię i porozdzielaną na małe kawałeczki rybę, wymieszaj z sosem, dodaj posiekaną, świeżą kolendrę. Wymieszaj jeszcze raz wszystkie składniki i wstaw na 15 minut do lodowki, żeby trochę się schłodziły i przemacerowały. Podaj z kawałkami grilowanej dyni, którą możesz polać ulubioną oliwą.

Komentarze

Twój komentarz

Praktyczna piękna unikalna torba nie tylko na zakupy

Książka „Klapsa czy konferencja?”

Klapsa czy konferencja?

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.

Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.

Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!

Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.

Pokaż fragment książki

Kontakt