Wpis

07. 08. 2014, Asia J.

Letni bakłażan na ostro

zdjęcie

Ostatnio poszukiwania nowych smaków i aromatów zaniosły mnie w stronę kuchni hinduskiej, może to za sprawą odkrytej niedawno mikro restauracji na warszawskich Bielanach ,prowadzonej przez rdzennych Hindusów. Pyszne mango lhasi, samosy, aromatyczne dhale to coś co ostatnio smakuje mi najbardziej.  A może to przez tego ajurwedyjskiego lekarza i jego ziola? A może przez ten niesamowity upał, a może, a może przez wszystkie te okoliczności przyrody naraz. Tak czy inaczej spodobało mi się eksperymentowanie z kuminem, kolendrą, czarnuszką, kardamonem, kurkumą, tamaryndowcem i wieloa innymi kolorowymi przyprawami.

Ta potrzawa jest aromatyczna i wilgotna jak lato. Doskonała na upały i na chłodne dni. Przygotowanie jej zabierze wam chwilę czasu, ale zdecydowanie warto. Można ją zjeść z ryżem basmatii albo ziemniakami upieczonymi w aromatycznymch przyprawach. Pyszna jest również na drugi dzień, na zimno. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Bakłażan na ostro

2 średnie bakłażany
3-4 średnie, dojrzale pomidory
kawałek tofu – opcjonalnie
2 średnie cebule
2 cm kawałek świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
1 łyżka  mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
1 szkl. oleju roślinnego do smażenia

Pokrój bakłażany na 4-5 cm kawałki, włóż do durszlaka, posyp solą i odstaw na pół godziny. Gdy sok odcieknie, opłucz kawałki bakłażana i osusz papierowym ręcznikiem. Pomidory włóż do wrzątku i zdejmij z nich skórę. posiekaj je na drobne kawałki, zachowaj sok. Czosnek, obrany kawałek imbiru oraz 1/3 pomidorów zmiksuj blenderem na puree. Jeśli nie masz blendera posiekaj pomidory na jak najdrobniejsze kawałki, imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce.
W dużej głębokiej patelni rozgrzej 1/3 szklanki oleju i jak będzie już gorący włóż do niego kawałki bakłażana, zrumień je z dwóch stron i przełóż do durszlaka, odsączając z nadmiaru tłuszczu. Uzupełniaj olej na patelni – niestety bakłażan chłonie go jak gąbka i smaż kolejne kawałki. Gdy bakłażan będzie już usmażony, podgrzej na patelni kilka łyżek oleju, dodaj nasiona kopru i czarnuszki, przykryj patelnię pokrywką i poczekaj, aż nasiona popękają. Dodaj puree z pomidorów oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz bakłażana. Smaż,  mieszając przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje. Delikatnie zacznij wkładać kawałki bakłażana, przykryj i duś na wolnym ogniu przez 10 minut. Przed samym podaniem możesz pozbyć się nadmiaru tłuszczu jeśli taki się pojawi. W mojej wersji pojawiły się jeszcze kawalki smażonego tofu, ale to nie jest oryginalny składnik tego dania.

Słowa–klucze:
, , ,

Komentarze

  • Ania z dietmap.pl napisał(a) 17. 08. 2015 o 13:25:

    Super przepis. Ostatnio poszukiwałam więcej inspiracji na przepisy z tym warzywem, b zdałam sobie sprawę, że w mojej kuchni bakłażan widnieje bardzo okazjonalnie. I to właściwie w tych samych potrawach. Brak bakłażanowego polotu. Ale przed sobą dziś widzę kolejną propozycję na danie z charakterem, które nie ukrywam chcę wypróbować! Koniecznie, bo może wizualnie nie zachwyca, ale smak to ja już się domyślam. Pozdrawiam :)

Twój komentarz

Praktyczna piękna unikalna torba nie tylko na zakupy

Książka „Klapsa czy konferencja?”

Klapsa czy konferencja?

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.

Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.

Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!

Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.

Pokaż fragment książki

Kontakt