Blog kulinarny „Klapsa czy konferencja?”: Pieczone słodkie ziemniaki, ze swieżą figą i owczym serem

Wpis

25. 09. 2014, Asia J.

Pieczone słodkie ziemniaki, ze swieżą figą i owczym serem

zdjęcie 8

 

To jest bardzo spektakularnie wyglądające, bardzo proste danie. Inspiracją był ulubiony Yotam Otholengi i jego nowa książka Jerusalem. Tajemnicą jego kuchni jest prostota i mały twist, który zmienia nasze stereotypowe postrzeganie składników potrawy i dodaje im dodatkowe walory smakowe. Tak jest i w tym przypadku pieczone bataty i  trzy małe dodatkowe pomysły, które całkowicie zmieniają to danie w coś wyjątkowego – świeża figa, podsmażone chili z dymką i zredukowany słodki sos na bazie balsamico…. nie da się tego opisać, ale trzeba to koniecznie spróbować. Ja jeszcze z własnej inicjatywy dodałam owczy ser typu feta, ulubiony dodatek do pieczonych warzyw…

Pieczone slodkie ziemniaki ze świeżą figą i owczym serem
4 średnie słodkie ziemniaki (1 kg)
2-3 świeże figi
pęczek dymki
1 średnie chili
10 dkg owczego, miękkiego sera typu feta (opcjonalnie)
8  łyżek zwykłego octu balsamicznego
3-4 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu
5 łyżek oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz

Na początek rozgrzej piekarnik  do 220 stopni. Ziemniaki umyj, przekrój wzdłuż na pół, a każdą z połówek na 3 podłużne części. Wymieszaj ziemniaki z 3 łyżkami oliwy, 2 łyżeczkami soli i pieprzem, przełóż do brytfanki, układając skórą do dołu i piecz około 30 -40 minut, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Po tym czasie ziemniaki powinny się ładnie przyrumienić. W międzyczasie do małego garnuszka wlej ocet i dodaj do niego cukier, zagotuj, a potem dalej gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Wyłącz i odstaw na bok. Figi umyj i pokrój na ósemki. Dymkę pokrój na 3-4 cm paski, wypestkowane chili pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej chili i dymkę. Upieczone ziemniaki wyłóż na duży talerz lub półmisek. Pomiędzy kawałkami ziemniaków poukładaj figi. Wyłóż na wierzch podsmażoną dymkę z chili, posyp owczym serem i polej skarmelizowanym sosem balsamicznym (gdyby podczas stygnięcia sos bardzo zgęstniał, dodaj do niego łyżkę wody i rozmieszaj, powinien mieć konsystencję gęstego, lejącego miodu)

 

 

 

Słowa–klucze:
, , , ,

Komentarze

  • Marysia napisał(a) 26. 01. 2015 o 13:22:

    Pychota! Spróbowałam twojego przepisu dzisiaj i od razu jestem wielką fanką! Ogólnie jestem właśnie na zbilansowanej diecie, którą kupiłam w portalu dietmap. Tam mogę wprowadzać modyfikacje do planu i dzisiaj wprowadziłam to danie. Szczerze powiem, że nie żałuję! Smakowało mi i mojej córce, co naprawdę jest baaardzo dużym wyróżnieniem.

Twój komentarz

Praktyczna piękna unikalna torba nie tylko na zakupy

Książka „Klapsa czy konferencja?”

Klapsa czy konferencja?

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.

Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.

Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!

Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.

Pokaż fragment książki

Kontakt