Wpis
- 13. 08. 2010, Asia J.
-
Dieta….. dzień pierwszy
Byłam ostatnio nad naszym morzem, była przepiękna pogoda więc głównym zajęciem było leżenie na plaży. To było cudownwe – leżenie na rozgrzanym, białym piasku…, gorzej było gdy człowiek usiadł albo musiał wstać i pojść się wykąpać…. wszystkie części cudownie płaskie w pozycji leżącej nagle stawały się większe, wystające, za duże i nie mówie tu bynajmniej o biustach, których było mnóstwo i większość bardzo atrakcyjna… Krótko mówiąc mój własny, wystający, biały brzuch mnie przeraził na tyle, że postanowiłam się z nim rozprawić. Podejmuje od czasu do czasu różne takie próby, ale ze względu na syndrom „paranoji głodu” ponoszę wieczną porażkę. Próbowałam różnych diet, ale moja samodyscyplina pozostawiała wiele do życzenia. Tym razem poszłam do specjalisty (uwielbiam specjalistów) postanowiłam się poddać autorytetowi, dodatkową motywację stanowiły płaskie brzuchy moich koleżanek, które u tego specjalisty już były…no i oczywiście 100 za wizyte- motywujące….
Postanowiłam podzielić się z wami moimi refleksjami, poza tym myślę, że pisanie o tym dla umysłu ogarniętego strachem, że ktoś chce go zagłodzić też może być dobrym wsparciem.
Indyk pieczony w ziołach
30 dkg piersi z indyka sos sojowy,
kawałek imbiru starty na tarce,
ząbek czosnku starty na tarce
garść posiekanych świeżych ziół: natka pietruszki, tymianek, bazylia lub inne ulubionePrzygotowujemy marynatę: 4-5 łyżek sosu sojowego, starty 3 cm kawałek obranego imbiru, ząbek czosnku. Pierś myjemy i moczymy z każdej strony w marynacie. Indyka w marynacie wkładamy na min. godzinę do lodówki. Przekładamy do żarodpornego naczynia, ja używam silikonowej keksówki, zgrabnie podwijając boczki. Jeśli pierś jest płaska ;) składamy ja na pół. Pieczemy pod przykryciem ok 30-40 min w temperaturze 180 stopni. Zanim wyjmiemy, sprawdzamy nożem czy mięso jest miękkie. Jeśli pieczemy takie chude mięso pod przykryciem ma szanse zostać soczyste. Podajemy pokrojone na plastry i posypane mieszanką świeżych, ulubionych ziół.
Sałatka z pieczonych buraków
5 średnich buraków
1 średnia czerwona cebula
10 cm kawałek białej rzodkwi lub kilka rzodkiewek (dowolnie)
pęczek świeżej kolendry
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka balsamico
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytrynyW czasie, gdy nasz indyk piecze się w rozgrzanym piekarniku, myjemy 5 średnich buraków i zawijamy je szczelnie w filię aluminiową. Szczelność jest ważna bo podczas pieczenia sok z buraków może się z niej wylewać. Układamy buraki na kratce piekarnika i pieczemy aż będą miękkie (ok. 30 min.). Buraki muszą trochę ostygnąć, żeby można je było pokroić. W międzyczasie obraną rzodkiewkę ścieramy na grubej tarce, cebulę obierami i kroimy w cienkie półplasterki. Wystudzone buraki kroimy na wąskie paski, możemy też zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy. W miseczce lub słoiczku przygotowujemy sos, mieszamy wszystkie składniki i koniecznie próbujemy czy nam smakuje, sos powinien byc słodko – kwaśno – słony. Polewamy buraki, mieszamy i próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy solą lub cytryną. Dobrze jest jeśli sałatka ma chwilę, żeby składniki się przemacerowały. Przed podaniem posypujemy obficie posiekaną kolendrą.
Do tego moja dieta zaleca łyżkę ryż, żeby posiłek zawierał składniki ze wszystkich grup pokarmowyh cdn
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
Nina napisał(a) 13. 08. 2010 o 13:23:
marys napisał(a) 13. 08. 2010 o 13:41:
Aniado napisał(a) 13. 08. 2010 o 14:25:
kasia m napisał(a) 13. 08. 2010 o 16:55:
Grzesiek napisał(a) 13. 08. 2010 o 19:33:
anecik-79 napisał(a) 14. 08. 2010 o 8:10:
Asia J. napisał(a) 14. 08. 2010 o 11:13:
Nina napisał(a) 14. 08. 2010 o 12:03: