Wpis

20. 08. 2010, Asia J.

dietetyczny minimal

Makaron żytni ze świeżym pesto

Podstawą tego super prostego dania jest pesto i makaron w tym przypadku żytni ale może być też pszenny razowy, dla tych, którzy nie boją się glutenu. Miało być zgodnie ze sztuką, ale musiałam się całkowicie dostosować do śródmiejskich możliwości zaopatrzeniowych czyli imrowizacja :)

Pesto

pęczek świeżej bazylii
kilka gałązek natki pietruszki
ząbek czosnku
garść orzeszków ziemnych niesolonych myślę, że mogą być też nerkowce, włoskie i laskowe, jeśli w okolicy nie ma akurat piniowych…
2-3 łyżki oliwy
parmezan albo pecorino dla fanów serów owczych
w moim przypadku to było coś o nazwie Spaghettino ;)
sól

Wszystkie składniki pesto wrzucamy do blendera i miksujemy na maksymalnie gładką pastę, jeśli masa jest za sucha dolewamy więcej oliwy. W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron możemy wymieszać z naszym pesto jeszcze w garnku albo podać do samodzielnego dawkowania. Myślę, że sałata z pomidorami byłaby do tego super, w dietetycznych wskazówkach jednak tego dnia nie było o niej mowy.

Słowa–klucze:
, , , ,

Komentarze

  • Przemek napisał(a) 20. 08. 2010 o 15:18:

    Akurat dojrzewa pięknie mi bazylia za oknem, przymierzam się do zrobienia tego.
    Jednak czy jest możliwość użycia jakiegoś, bliższego Polakom sera? Przykładowo parmezan jest u mnie (5000-czne miasto) ale w cenie 20pln za kostkę. Taki tylżycki/edamski by się nadawał?

  • Asia J. napisał(a) 20. 08. 2010 o 20:05:

    Hodowla bazylii super! Mtślę, źe moźesz zaeksperymrentować, jakiś twardy , ostry ser moźe być super, pza tym do pesto potrzeba naprawdę niewiele. Ja często robię pesto bez sera w środku i posypuję makaron dopiero po wymieszaniu z sosem, wtedy sprawdzi się jaźdy ulubiony rodzaj sera. Daj znać jak wyszło. Smacznego!

  • Zosia napisał(a) 20. 08. 2010 o 21:18:

    Pesto to jedzenie biedaków. Naskubali trochę zielska, wydłubali pestki z szyszek – w naszym klimacie sprawdzają się pestki słonecznika. Tanie, tłuste i pyszne. Pesto wychodzi bardziej szare, ale jest super. Ser Dziugas – litewski parmezan polecam, albo inny twardy i słony

  • peeste napisał(a) 21. 08. 2010 o 2:18:

    Dziugas jest świetnym substytutem parmezanu

    i uwielbiam pesto z nerkowcami! jest takie trochę słodkawe. mniam

  • Paula napisał(a) 21. 08. 2010 o 12:34:

    i na dodatek jaki pyszny!

  • smakuje.blox.pl napisał(a) 21. 08. 2010 o 13:29:

    bardzo lubię !

Twój komentarz

Praktyczna piękna unikalna torba nie tylko na zakupy

Książka „Klapsa czy konferencja?”

Klapsa czy konferencja?

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.

Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.

Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!

Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.

Pokaż fragment książki

Kontakt