Wpis
- 20. 08. 2010, Asia J.
-
dietetyczny minimal
Makaron żytni ze świeżym pesto
Podstawą tego super prostego dania jest pesto i makaron w tym przypadku żytni ale może być też pszenny razowy, dla tych, którzy nie boją się glutenu. Miało być zgodnie ze sztuką, ale musiałam się całkowicie dostosować do śródmiejskich możliwości zaopatrzeniowych czyli imrowizacja :)
Pesto
pęczek świeżej bazylii
kilka gałązek natki pietruszki
ząbek czosnku
garść orzeszków ziemnych niesolonych myślę, że mogą być też nerkowce, włoskie i laskowe, jeśli w okolicy nie ma akurat piniowych…
2-3 łyżki oliwy
parmezan albo pecorino dla fanów serów owczych w moim przypadku to było coś o nazwie Spaghettino ;)
sólWszystkie składniki pesto wrzucamy do blendera i miksujemy na maksymalnie gładką pastę, jeśli masa jest za sucha dolewamy więcej oliwy. W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron możemy wymieszać z naszym pesto jeszcze w garnku albo podać do samodzielnego dawkowania. Myślę, że sałata z pomidorami byłaby do tego super, w dietetycznych wskazówkach jednak tego dnia nie było o niej mowy.
- Słowa–klucze:
- bazylia, makaron razowy, makaron żytni, pesto, przepis
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
Przemek napisał(a) 20. 08. 2010 o 15:18:
Asia J. napisał(a) 20. 08. 2010 o 20:05:
Zosia napisał(a) 20. 08. 2010 o 21:18:
peeste napisał(a) 21. 08. 2010 o 2:18:
Paula napisał(a) 21. 08. 2010 o 12:34:
smakuje.blox.pl napisał(a) 21. 08. 2010 o 13:29: