Wpis
- 21. 10. 2010, Asia J.
-
Pieczona dynia z ciecierzycą
Wszystko mi się znudziło….odkąd zaczęłam moją przygodę z dietą. Pogoda i wcześniej zachodzące słońce jeszcze ten stan monotonni pogłębiają. Postanowiłam poszperać trochę w internecie i podziałać stymulująco na własną wyobraźnię i kubki smakowe. Ten duet jest nieazawodny jeśli chodzi o wybór potraw, nie możemy tylko robić tego testu z totalnie pustym żołądkiem, bo wtedy jak wiadomo, chcemy zjeść prawie wszystko.
Nie bez powodu największą oglądalność nasz blog ma między 14.00 a 15.00.
Mamy tu taki blog na podorędziu, jeden z ulubionych Chocolate&Zucchini i tam znalazłam świetny przepis, który nieco zmodyfikowałam dostosowując go bardziej do własnego nastroju i panujących warunków klimatycznych. Podałam go na ciepło, a nie na zimno i zamiast patisonów użyłam dynię, bo akurat ją miałam w lodówce…. Wyszło pyszne, bardzo sycące, delikatne danie w sam raz na jesienny obiad.Pieczona dynia z ciecierzycą
1 kg dyni lub patisona
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (cieciorki) lub 1 puszka gotowej
1/2 pęczka kolendry
1/2 pęczka mięty
1/2 pęczka szczypiorku
4 filety anchovis
1-2 łyżki soku z cytryny
skórka z 1 cytryny
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwekJeśli używamy suszonej cieciorki powinniśmy ją namoczyć na noc, potem wypłukać i ugotować, w międzyczasie wylewając łyżką „szumowiny”, które wypłyną na powierzchnię…. Ziarna nie powinny się rozpaść tylko pozostać zwarte. Odcedzamy i zostawiamy na sitku do wystygnięcia. Jeśli używamy cieciorki z puszki, dobrze ją płuczemy i odsączamy na sitku.
Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy na kawałki, nie za małe, żeby się zbyt szybko nie rozpadła przy pieczeniu. Proponuje 1-2 centymetrowej grubości półksiężyce. Dynię pieczemy rozłożoną na blasze bez przykrycia ok 20-30 minut w zależności od gatunku (musimy być czujni) lub grillujemy a patelni grillowej. Dobrze jest żeby była przypieczona .
Przygotowujemy sos. Do moździeża lub blendera wrzucamy posiekane zioła, pieprz, filety anchovis i startą skórkę z całej cytryny. Wszystkie składniki rozcieramy, ale niezbyt drobno. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i 1-2 łyżki soku z cytryny. Anchovis są słone, więc nie używamy soli, w razie potrzeby dodajemy więcej pieprzu i soku z cytryny. Sos powinien mieć wyrazisty lekko słono-kwaśny smak.
Cieciorkę przekładamy do miski i mieszamy z sosem, a następnie wykładamy na upieczoną dynię. Jeśli chcemy żeby nasze danie było całe bardzo gorące, a używamy ciecierzycy z puszki, musimy ją podgrzać – ja swoją dołożyłam na ostanie 5 minut pieczenia do dyni, a później polałam całość sosem. Posypujemy danie posiekanymi ziołami.- Słowa–klucze:
- anchovis, ciecierzyca, cieciorka, dynia, przepis
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
fasolka napisał(a) 21. 10. 2010 o 17:46:
sisters4cooking napisał(a) 21. 10. 2010 o 20:01:
Asia J. napisał(a) 21. 10. 2010 o 20:41:
pau napisał(a) 21. 10. 2010 o 22:35:
magdalenka napisał(a) 22. 10. 2010 o 9:58:
karmel-itka. napisał(a) 22. 10. 2010 o 15:11:
peeste napisał(a) 22. 10. 2010 o 18:34:
Asia J. napisał(a) 23. 10. 2010 o 19:54:
Natalia napisał(a) 24. 10. 2012 o 21:34: