Wpis
- 04. 04. 2011, Paulina
-
Sernik love
12 jajek, 3 kg śmietankowego sera, 1kg cukru, kilka paczek maślanych ciasteczek – w ten weekend zajmowałam się wypiekiem serników w ilościach niepokojących. Postanowiłam do perfekcji opanować pieczenie tego lubianego ciasta, a ponieważ byłam zaproszona tu i ówdzie, wielu z moich znajomych zjadło kawałek lub dwa sernika pomarańczowego bądź cytrynowego. Nawet zaczęłam przez chwilę podejrzewać, że może próbuję zdobyć jakąś łatwą popularność tymi wypiekami, albo kompensuje sobie trudności ze zdobyciem akceptacji grupy w piątej klasie szkoły podstawowej na Targówku, no ale jakie to ma znaczenie tak naprawdę.
Sernik jest bardzo smaczny, łatwo się go robi, trzeba tylko mieć trochę czasu, żeby wolniutko się upiekł a potem powoli wystygł. Podam przepis na wersje pomarańczową, bo cytrynowy sernik (troszkę inny) już kiedyś był, ale łatwo jest ten przepis zmodyfikować.1 kg białego, śmietankowego sera ( ja używam President)
4 jajka
1 szklanka drobnego cukru
1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli
1/2 szklanki konfitury z pomarańczy ( ja użyłam swojej własnej produkcji, ale można też użyć jakiejś dobrej ze sklepu – ważne żeby była ze skórkami, to da nam więcej aromatu)Na spód:
150 gr ciasteczek maślanych np. pettit beurre
3 łyzki ciemnego brązowego cukru
4 łyżki roztopionego masła
Użyłam okrągłej blachy o śednicy 24 cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kruszymy w blenderze ciasteczka, dodajemy brązowy cukier i roztopione masło, wszystko razem miksujemy. Wyklejamy okrągłą blaszkę tymi wilgotnymi okruszkami i wstawiamy do piekarnika na 10 min żeby się przyrumieniło.
Potem wyjmujemy do wystygnięcia.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli i pod koniec ubijania połowę cukru.
Resztę cukru dodajemy do żółtek i przez chwilę miksujemy, dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy ser. Dokładnie mieszamy i dodajemy esencję pomarańczową i waniliową.
Stopniowo mieszamy pianę z białek z masą serową.
Na spodzie z ciasteczek rozsmarowujemy konfiturę pomarańczową, na to wykładamy masę z sera i jajek. Blaszkę wstawiamy do drugiej, większej blaszki wypełnionej do wysokości ok. 2 cm wodą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez co najmniej godzinę. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i dajemy sernikowi w spokoju wystygnąć. Dzięki temu sernik będzie puszysty i nie powinien popękać.
Smacznego!- Słowa–klucze:
- przepis, sernik, sernik pomarańczowy
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
zauberi napisał(a) 04. 04. 2011 o 18:51:
aga napisał(a) 04. 04. 2011 o 19:03:
judik1119 napisał(a) 04. 04. 2011 o 21:58:
Asia J. napisał(a) 05. 04. 2011 o 10:51: