Wpis
- 17. 11. 2011, Asia J.
-
Późnojesienna jaglana z pieczoną dynią
Cudowne, ciepłe aromaty, złote kolory, idealny zestaw na dziś i na wczoraj. Składniki dostepne całą zimę. Siedzę i znowu studiuję Plenty, szukam warzyw, widoku których nie będę mogła zapomnieć. Potrzebuję inspiracji do ugotowania obiadu dla 4 osób. Mam dynie piżmową od Pana Ziółko, szukam dla niej towarzystwa….
Kasza jaglana z pieczonymi warzywami
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie korzenie pasternaku
- 8 szalotek lub 2 cebule
- 2 laski cynamonu
- 4 gwiazdki anyżu
- 3 liście laurowe
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 30 dkg dyni najlepiej piżmowej
- 6 suszonych moreli
- 200g cieciorki – 1 puszka
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- szczypta szafranu
- 1 szklanka wywaru z warzyw
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki strtej skórki z cytryny
- sól
- pęczek świeżej kolendry
Warzywa myjemy, obieramy. Marchewkę, pasternak i dynię kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Szalotki zostawiamy w całości. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Marchewki, pasternak i szalotki wkładamy do żaroodpornego naczynia, dokładamy anyż, cynamon, liście laurowe, polewamy 4 łyżkami oliwy, solimy, dodajemy resztę przypraw i dobrze mieszamy. wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Dodajemy pokrojoną dynię, mieszamy i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy przez następne 35 minut. Suszone morele kroimy w cienkie paseczki i razem z cieciorką dodajemy do warzyw, wlewamy 1 szklankę wody i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż wszystko będzie gorące. Około 20 minut przed tym zanim warzywa będą gotowe gotujemy kaszę jaglaną w proporcjach dwie części wody 1 część kaszy. Najpierw kaszę prażymy w suchym garnku, gdy zacznie pachnieć płuczemy ją i zalewamy zimną wodą w odpowiednich proporcjach, dodajemy 1 łyżkę oliwy i szcyptę szafranu i gotujemy na sypko.Solimy pod koniec gotowania. Prażenie dodaje kaszy energii, sprawia że się nie skleja, niweluje jej specyficzny posmak, ktory dla wielu z nas jest nie do przyjęcia i często sprawia, że calkowicie z niej rezygnujemy. Do ugotowanej kaszy dodajemy masło, mieszamy i odstawiamy na chwilę pod przykryciem.
Do upieczonych warzyw dodajemy stratą skórkę z cytryny, mieszamy . Podajemy nakładając warzywa na ugotowaną kaszę, posypujemy obficie posiekaną kolendrą. To było pyszne!!!
- Słowa–klucze:
- anyż, dynia piżmowa, kasza jaglana, pasternak, przepis
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
magdalenka napisał(a) 18. 11. 2011 o 10:50:
Asia J. napisał(a) 18. 11. 2011 o 12:45:
bancho napisał(a) 30. 11. 2011 o 15:47:
Majka napisał(a) 07. 03. 2012 o 9:35: