Wpis
- 03. 01. 2012, Paulina
-
Cytrynowy deser z mascarpone
„Deser bez sera jest jak piękna kobieta bez oka.”
Pewne rzeczy się nie starzeją – między innymi dowcip, błysk w oku, ineteligentna metafora.
We Francji, gdzie sztuka kulinarna jest jak wiadomo dobrem narodowym, prawie 200 lat temu Anthelme Brillat-Savarin opublikował „Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej”. Jak dotąd to chyba najwybitniejszy z traktatów o jedzeniu. I o przyjmowaniu gości! Na przykład zasada, którą stosuję, żeby na kolacji, chcąc podtrzymać jedną konwersacje przy stole nie zapraszać więcej niz 8-10 osób. Sprawdza się! Oczywiście zależy jakich osób, bo wczoraj byłam na kolacji w gronie osób 9 i wszyscy przerywali sobie, przekrzykując się i zupełnie nie dbając o spojność rozmowy. No, ale to zależy od temperamentu biesiadników. Trzeba też przyznać, że troszeczkę sztuka savoir vivre podupadła w ostatnim stuleciu.
Wracając do fascynującej lektury – autor był prawnikiem, sędzią, ale sławę i nieśmiertelność przyniosły mu krótkie i humorystyczne aforyzmy, od których roi się w tej biblii smakoszy i znawców kuchni. Pewnie niektóre z nich znacie.„Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś.”
„Kto podejmując swoich przyjaciół nie wkłada osobistej troski w przygotowanie dań, nie jest wart ich posiadania.”
„Losy narodów zależą od ich sposobu odżywiania się.”
Czy mój ulubiony:
„Deser bez sera jest jak piękna kobieta bez oka.”To jest jedno z tych zdań pod którym mogę się dwoma łapkami podpisać. I taki też deser – na bazie serka mascarpone podałam wczoraj hałaśliwym gościom.
Cytrynowy deser z mascarponeO lemon curd już pisałam kiedyś, dawno temu. Przepis, korzenie ma brytyjskie, jest bardzo prosty w wykonaniu. Dobrze by było użyć niepryskanych cytryn. Nie jest wcale o nie trudno, trzeba poszukać w skepach ze zdrową żywnością. Jeśli używamy normalnych cytryn – wysorujmy je dokładnie ostrą szczoteczką!
Dla 6-8 osób
- 1 szklanka świeżego soku z cytryn ( ok 4-5)
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 duża łyżka startej skórki z cytryny
- 3 jajka
- 1/3 kostki masła (ok 70 gr)
- szczypta soli
- 500 gram (duże opakowanie) mascarpone
- 100 gram (opakowanie) ciasteczek petit beurre
Całe jajka ubijamy w małym garnuszku trzepaczką, z cukrem, solą i sokiem cytrynowym oraz skórka. Mały garnuszek wstawiamy do wiekszęgo garnka wypełnionego wodą i w takiej to kąpieli wodnej powoli, ale systematycznie podgrzewamy, ciągle mieszajac nasz krem. Jak woda w wiekszym garnku się zagotuje to znak, że za chwilę lemon curd zacznie gęstnieć, wiec kroimy masło na kilka małych kawałków i stopniowo dodajemy do kremu. Gdy całe masło się rozpuści, chwilę jeszcze podgrzewamy nie dopuszczając jednak, żeby krem się zagotował.
Jeszcze ciepły krem mieszamy z serkiem mascarpone w odpowiednio dużej misce. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Możemy zachować pół szklanki cytrynowego kremu, rozcieńczyć go trochę gorącą wodą i użyć potem jako polewy do deseru. Przed podaniem kruszymy ciasteczka, mieszamy z deserem i przekładamy do małych miseczek.
Od razu podajemy.- Słowa–klucze:
- cytryna, deser, mascarpone, przepis
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
Asia J. napisał(a) 04. 01. 2012 o 12:51:
Paulina napisał(a) 05. 01. 2012 o 10:09:
Asia J. napisał(a) 05. 01. 2012 o 11:38:
magdalenka napisał(a) 05. 01. 2012 o 16:36:
Asia J. napisał(a) 05. 01. 2012 o 23:36:
AKA napisał(a) 07. 01. 2012 o 23:08:
Kasia napisał(a) 29. 02. 2012 o 20:41:
Asia J. napisał(a) 02. 03. 2012 o 15:17:
Majka napisał(a) 06. 03. 2012 o 14:51: