Wpis
- 27. 06. 2012, Asia J.
-
american pie!
Przepis na to ciasto został brutalnie wyrwany z kolorowej gazety, pzretestowany i dostarczony razem imbirowymi ciasteczkam (z których zrobiony jest spód deseru) zza oceanu, specjalnie na tę okazję. Ponoć robi wielką karierę w USA, więc dlaczego nie miałybyśmy go spróbować? Gdy pierwszy raz przeczytałam składniki włos mi się zjeżył, postanowiłam jednak nie ulegać własnym przesądom i podjęłam wyzwanie. Ciasteczka, mleko skondensowane słodzone ( kto tego nie uwielbia???), trochę cytryny i tłusta śmietana 36% … Pomyślałam, że to musi być albo straszne albo pyszne, a skoro jest takie popularne to coś w tym musi być, w końcu nie tak bardzo różnimy się od Amerykanów. Poza tym mam zaufanie do Kasi, która przepis przywiozła. Okazja była bardzo wyjątkowa, razem z Pau postanowiłyśmy nie urządzać Magdzie tzw, również amerykańskiego Baby Shower, w związku z tym zaprosiłyśmy kilkanaście bliskich jej koleżanek do zrealizowania wspólnego projektu. Projekt też ma swoje korzenie w Aemeryce, więc amerykański deser wpisywał się idealnie. To było przyjęcie niespodzianka, która bardzo nam się udała, Magda była zaskoczona, potem była jeszcze bardziej zaskoczona jak wręczyłyśmy jej nasze wspólne dzieło – patchwork zrobiony z myślą o niej i o jej nienarodzonym jeszcze synku. Było bardzo wzruszająco, wesoło i pysznie. Ukoronowaniem wieczoru były desery – crumble rabarbarowo-truskawkowe – gorące z lodami waniliowymi no i cytrynowy deser!
Ciasto cytrynowe
- 25 dkg imbirowych herbatników
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 1 łyżka stołowa startej skórki z cytryny
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 6 łyżek roztopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 mały kubeczek śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki stołowe cukru
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W blenderze rozdrobnij ciasteczka na ciasteczkowy miał. Dodaj do niego roztopione masło, cukier puder i 1/2 łyżeczki soli, dobrze wymieszaj, żeby składniki ładnie się połączyły. Wyłóż masę do 30 cm formy do pieczenia i poprzyciskaj, żeby dobrze przylegała do dna i brzegów ,możesz to zrobić ręką lub pomóc sobie szklanką z płaskim dnem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 16-18 minut, aż zobaczysz że brzegi są podpieczone. Całe ciasto w procesie pieczenia trochę się podnosi, ale po ostygnięciu opada i twardnieje więc nie trzeba się tym martwić. Cisto stygnie, więc możesz przygotować nadzienie. W misce wymieszaj mikserem puszkę mleka, 2 jajka, sok z cytryny, startą skórkę cytrynową i pozostałą 1/2 łyżeczki soli. Mieszaj tak długo, aż masa zgęstnieje to trwa tylko chwilę. Wylej masę na wystygnięty spód i wstaw do nagrzanego piekarnika na kolejne 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do wystygnięcia i wstaw do lodówki na 2 godziny. To ciasto ma taką właściwość, że można je przygotowaćc nawet kilka dni wcześniej. Przed podaniem ubij śmietanę z dwoma łyżkami cukru, nałóż na wierzch deseru, posyp startą skórką z cytryny. To było pyszne!!!
- Słowa–klucze:
- ciasto, deser, imbirowe ciasteczeka, przepis
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
Majka z Podlasia napisał(a) 28. 06. 2012 o 7:38:
Magdalenka napisał(a) 28. 06. 2012 o 7:39:
Asia J. napisał(a) 28. 06. 2012 o 9:57:
Kasia MM napisał(a) 29. 06. 2012 o 9:01: