Wpis
- 29. 05. 2013, Asia J.
-
Szparagi
Zielone szparagi lubię najbardziej w każdej ilości i w każdej postaci. Oprócz tego, że są pyszne, są też super zdrowe i bardzo nisko kaloryczne. 100 g szparagów to tylko 18 kcal! Wspomagają więc nie tylko nasz organizm, łagodząc skutki uboczne przesilenia wiosennego, dość nietypowego w tym roku, ale też wspierają nas w corocznej batalii o płaski brzuch ;).
Chińscy zielarze wykorzystywali szparagi do leczenia wielu dolegliwości, od zapalenia stawów do bezpłodności.
Szparagi są doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia, potasu, magnezu, selenu, fosforu i błonnika. Są bardzo lekkostrawne i obniżają ilość cholesterolu we krwi…
Jedzmy więc szparagi, bo są z nami tak krótko, a takie ze słoika to już zupełnie inna historia.Proponuje bardzo proste, super szybkie w przygotowaniu i niezawodnie pyszne danie ze szparagów:
Szparagi z patelni z owczą fetą
1 pęczek zielonych szparagów
garść małych pomidorków
kawałek owczej fety
sól
1 łyżka sklarowanego masła lub oliwySzparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Na dużej patelni rozgrzej masło lub oliwę i ułóż surowe szparagi, dorzuć umyte pomidorki, posól (2 szczypty soli powinny wystarczyć). Przykryj przykrywką i duś na średnim ogniu. Szparagi pod wpływem soli i przykrywki puszczą sos i będą się w nim dusić razem z pomidorkami. Wystarczy około 10 minut, żeby zmiękły. Sprawdź nożem, jeśli wchodzi w szparag bez oporu, posyp warzywa pokruszoną fetą, na moment jeszcze przykryj i podawaj gorące same albo jakimś pysznym chlebem.
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
monisa napisał(a) 29. 09. 2013 o 12:24: