Wpis
- 28. 11. 2013, Asia J.
-
Kuskus z zielonym groszkiem
To jest pomysł na błyskawiczne, pyszne danie, doskonałe jako samodzielna potrawa albo sycący dodatek np do pieczonej dyni i humusu.
Kuskus z zielonym groszkiem
1 szklanka kaszy kuskus może być pełnoziarnisty
1/2 kg zielonego groszku, poza sezonem można użyć groszek mrożony
1 średnia czerwona cebula
4 łodygi selera naciowego
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka świeżej kolendry
2 łyżki białego octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
sol, pieprzPrzygotuj kuskus, zalewając go wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zielony groszek wrzuć do gotującej, posolonej wody i gotuj ok. 5 minut, aż będzie miękki, odcedź i odstaw, żeby przestygł. W międzyczasie posiekaj cebulę w drobną kostkę, posiekaj natkę, kolendrę i wymieszaj z cebulą. Łodygi selera pokrój w cienkie plasterki. W dużej misce wymieszaj gotowy kuskus, seler, cebulę i groszek dodaj sól, pieprz, oliwę i ocet. Wszystkie składniki wymieszaj. Gotowe. Podawaj w towarzystwie pieczonej na ostro dyni.
- Słowa–klucze:
- kuskus, przepis, seler naciowy, zielony groszek
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.