Wpis
- 25. 09. 2014, Asia J.
-
Pieczone słodkie ziemniaki, ze swieżą figą i owczym serem
To jest bardzo spektakularnie wyglądające, bardzo proste danie. Inspiracją był ulubiony Yotam Otholengi i jego nowa książka Jerusalem. Tajemnicą jego kuchni jest prostota i mały twist, który zmienia nasze stereotypowe postrzeganie składników potrawy i dodaje im dodatkowe walory smakowe. Tak jest i w tym przypadku pieczone bataty i trzy małe dodatkowe pomysły, które całkowicie zmieniają to danie w coś wyjątkowego – świeża figa, podsmażone chili z dymką i zredukowany słodki sos na bazie balsamico…. nie da się tego opisać, ale trzeba to koniecznie spróbować. Ja jeszcze z własnej inicjatywy dodałam owczy ser typu feta, ulubiony dodatek do pieczonych warzyw…
Pieczone slodkie ziemniaki ze świeżą figą i owczym serem
4 średnie słodkie ziemniaki (1 kg)
2-3 świeże figi
pęczek dymki
1 średnie chili
10 dkg owczego, miękkiego sera typu feta (opcjonalnie)
8 łyżek zwykłego octu balsamicznego
3-4 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu
5 łyżek oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprzNa początek rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ziemniaki umyj, przekrój wzdłuż na pół, a każdą z połówek na 3 podłużne części. Wymieszaj ziemniaki z 3 łyżkami oliwy, 2 łyżeczkami soli i pieprzem, przełóż do brytfanki, układając skórą do dołu i piecz około 30 -40 minut, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Po tym czasie ziemniaki powinny się ładnie przyrumienić. W międzyczasie do małego garnuszka wlej ocet i dodaj do niego cukier, zagotuj, a potem dalej gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Wyłącz i odstaw na bok. Figi umyj i pokrój na ósemki. Dymkę pokrój na 3-4 cm paski, wypestkowane chili pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej chili i dymkę. Upieczone ziemniaki wyłóż na duży talerz lub półmisek. Pomiędzy kawałkami ziemniaków poukładaj figi. Wyłóż na wierzch podsmażoną dymkę z chili, posyp owczym serem i polej skarmelizowanym sosem balsamicznym (gdyby podczas stygnięcia sos bardzo zgęstniał, dodaj do niego łyżkę wody i rozmieszaj, powinien mieć konsystencję gęstego, lejącego miodu)
- Słowa–klucze:
- balsamico, figi, owczy ser, przepis, słodkie ziemniaki
Niedawne wpisy
Twój komentarz
Książka „Klapsa czy konferencja?”

Nasza książka jest zupełnie inna niż wszystkie. Oprócz wielu wypróbowanych przepisów i wyjątkowego designu, dwóch kolorów okładki, ma ciekawą formę pamiętnika.
Każdy rozdział zaczyna sie od zabawnej historyjki z życia głownej bohaterki, która to urządza parapetówkę, leczy kaca, zaprasza rodziców na obiad i tak dalej. Opowieści te łączą sie z różnymi daniami, które to serwuje sobie i swoim najbliższym ta urocza osoba.
Co my tu z zresztą będziemy o tym opowiadać, to trzeba przeczytać!
Na zachęte obejrzyjcie sobie z bliska kilka stron.
Komentarze
Marysia napisał(a) 26. 01. 2015 o 13:22: